ψηφιακό ρολόι

Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

Σεντούκι του 1868

Posted By : BS Tube
Η ζωγραφική που βλέπουμε στο μπαούλο, δείγμα λαϊκής τέχνης της εποχής εκείνης (19ος αιώνας), δείχνει φουστανελοφόρους να αποκεφαλίζουν έναν μουσάτο μακρυμάλλη άντρα!

Πολλοί θα σκέφτηκαν όταν το πρωτοείδαν.... μάλλον τούρκος θα είναι και τον σκοτώνουν αγωνιστές του 1821... αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά βλέπεις ότι ο αποκεφαλισμένος φοράει μαύρα ράσα και έχει στο στήθος του σταυρό!  

Μα... αγωνιστές σκοτώνουν παπά;;;; κι εδώ αρχίζει ένα μυστήριο αλλά κα η αρχή του νήματος της ιστορίας που θα ξετυλίξουμε.... προσπαθώντας να μάθουμε τι έγινε τότε, ποιοι είναι αυτοί και γιατί αυτό το γεγονός αποτυπώθηκε σε ζωγραφικό πίνακα λαϊκής τέχνης ώστε να μην ξεχαστεί ποτέ....

η ζωγραφική του μπαούλου μας λέει μια ιστορία παλιά... ξεχασμένη από πολλούς....... Αναφέρει δε και το όνομα του περιβόητου όπως λέει Κίτσου και μετά αναφέρει Πίλιος...

Όχι... δεν έχει σχέση με το Πήλιο αλλά Πήλιος λεγόταν ο αδελφός του Κίτσου!

Ποιοι ήταν όμως αυτοί;

Λογικά είναι οι περιβόητοι ληστές Κίτσος και Πήλιος Νιβίτσας που δρούσαν στην Αττική την περίοδο εκείνη... κάπου ανάμεσα στην εποχή του Όθωνα και του Γεώργιου!

Είχαν και ένα αριθμό αντρών μαζί τους και λήμεναν τις περιοχές της Αττικής! Ακόμα και σήμερα ακούμε ονόματα του στυλ... του Κίσου η βρύση...κοντά στη κατάφυτη ρεματιά στις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις της Νταού, ή το γεφύρι του Παπά ένα γεφύρι στην οδό Μαραθώνος ανάμεσα στη Ραφήνα και το Μάτι.... εκεί, σε αυτή τη γέφυρα κοντά (300 μέτρα μακριά) λέγετε ότι βρέθηκε το πτώμα του παπά....

Μα.. τι είχε κάνει ο παπάς αυτός; ο Παπά Σπύρος, ιερέας από το Μαραθώνα ήξερε τα αδέλφια αυτά! Κάποια στιγμή οι ενορίτες του τον επισκέφτηκαν λέγοντας του ότι δεν αντέχουν άλλο αυτά που τραβούσαν από τα αδέλφια.. αλλά και τις συνέπειες που είχαν γενικά... έτσι ζητούσαν την βοήθεια του!

Αυτός, ήταν όπως ανάφερα γνωστός του Κίτσου... ήρθε όμως σε συνεννόηση με την χωροφυλακή της περιοχής για να συντονιστούν οι προσπάθειες σύλληψης των ληστών, και να στήσουν ενέδρα σε αυτούς!
Παράλληλα ο παπάς ήρθε σε συνεννόηση με τον λήσταρχο να του φέρει μερικούς πλούσιους που θα ήταν για κυνήγι.. σε ορισμένη περιοχή... κάπου ανάμεσα στην Πεντέλη και την ακτή ώστε να τους αιχμαλωτίσει και να ζητήσει λύτρα!

στις 10 Οκτωβρίου του 1865, 5 χωροφύλακες ντύθηκαν κυνηγοί και ξεκίνησαν με άμαξα από την Αθήνα... ενώ κατά τις 11 έφτασαν κοντά στο Πικέρμι όπου κι έκαναν και στάση για γεύμα ώστε να προλάβουν να πάνε στο συμφωνημένο μέρος και οι ενισχύσεις τους από την Κηφισιά.

Κάπου εκεί όμως τους αιφνιδίασαν οι ληστές που βγήκαν μέσα από τις φυλλωσιές! Οι χωροφύλακες παραδόθηκαν αμέσως! Οι ληστές τους αφόπλισαν... αλλά τότε έγινε κάτι περίεργο!

Ο Πήλιος αναγνώρισε ένα φίλο του μέσα στους χωροφύλακες και φυσικά ήξερε ότι ήταν αστυνομικός! Αυτός του είπε ότι όλα ήταν σχέδιο του παπά! Ο παπάς που ήταν μαζί με τους χωροφύλακες και πήγαινε εμπρός από την άμαξα..... συνελήφθηκε από τους ληστές οι οποίοι τον σκότωσαν αποκεφαλίζοντας τον!
Τους υπόλοιπους τους άφησαν ελευθέρους μετά από λίγο…!

Φυσικά το όλο περιστατικό έτσι εξιστορούμενο μάλλον κρύβει το τι έγινε στα αλήθεια... και ήταν κατασκεύασμα των αρχών για να μην δημιουργηθεί θέμα με την χωροφυλακή... μιας και σε άλλη εκδοχή... αυτή του ληστή... τα πράγματα διαφέρουν λίγο (!!!)... μιας και σε αυτήν 3 χωροφύλακες ήταν φίλοι με τους ληστές και μετά τον αφοπλισμό τους, αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν με τους ληστές εγκάρδια!

Το όλο περιστατικό θορύβησε πολύ τους κατοίκους εκεί.. και ιδιαίτερα τους Σαρακατσάνους κτηνοτρόφους της περιοχής που έρχονταν να πιουν νερό, αυτοί και τα κοπάδια τους... στου Κίτσου την βρύση!

Μάλιστα διέσωσαν την λαϊκή εκδοχή της ιστορίας στην προφορική τους παράδοση! Ο Κίτσος σε αυτή την εκδοχή γίνεται ένα είδος ήρωα που από τα νιάτα του τον αδίκησαν... κι ενώ ήταν στην σχολή Ευελπίδων και πήγαινε για αξιωματικός τον έριξαν και τον έκαναν λοχία, αυτός έφυγε και έγινε ληστής λόγο της αδικίας αυτής!
Ο δε παπάς μεταλλάσσετε σε κακό, καταδότη κτλ που ακόμα και ένα ανιψιό του που ήταν στρατιώτης και είχε επικηρυχθεί για άγνωστο λόγο, τον σκότωσε για τα χρήματα της επικήρυξης, ενώ το παλικάρι είχε πάει εκεί για να κρυφτεί!
Ο παπάς τον έστειλε στον Άι Γιώργη τον Βρανά να κοιμάται και να τον κρύψει!
Το παλικάρι είδε στον ύπνο του 3 φορές τον Άγιο, καβάλα σε λευκό άλογο να του λέει να φύγει γιατί ο παπάς θα τον σκοτώσει. το παλικάρι δεν το έκανε... και τελικά πέθανε από το χέρι του παπά! Αναφέρει επίσης και τον θάνατο του ίδιου παπά από τον Κίτσο και το όλο περιστατικό με γλαφυρότητα.

Είναι πραγματικά απίστευτο το πως αλλάζει μια ιστορία!!!

Η πηγή μου για όλα αυτά είναι ένα απίστευτο κείμενο που βρήκα στο ίντερνετ που πραγματικά αξίζει να διαβάσετε!!!

http://www.emena.gr/wp-content/uploads/2008/11/285-308_mixopoulou.pdf

Το κείμενο είναι της κυρίας Μιχοπούλου Άννας, (θα το δείτε στην πρώτη σελίδα, μαζί με την ιδιότητα της) και της αξίζουν συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που έκανε!!

Το όλο θέμα για τον Κίτσο, τον Πήλιο και το περιστατικό με τον παπά, την ιστορία των Σαρακατσάνων θα τα βρείτε στις σελίδες 295 έως 298. (καλό είναι να διαβάσετε και το υπόλοιπο κείμενο! ΑΞΙΖΕΙ!!!)

Τώρα... η ζωγραφική έχει την ημερομηνία 1868... αλλά εκεί υπάρχει κενό.. μιας και όπως είπα το περιστατικό έγινε το 1865! Μάλιστα το 1867 ο Κίτσος σκοτώθηκε μαζί με μερικούς από τους συντρόφους του που είχε μαζί του, το 1867 μετά από συμπλοκή με χωρικούς και χωροφύλακες κοντά στην Νεμέα όπου είχε αναγκαστεί να πάει. Βλέπετε ήταν μακριά από γνώριμα μέρη αλλά και φίλους και προστάτες του...

όλα τα άλλα όμως ταιριάζουν... οπότε...


Ίσως η ημερομηνία να έχει να κάνει με το πότε έγινε η ζωγραφική… ή να μπερδεύτηκαν στις χρονολογίες μέσα από την προφορική εξιστόρηση μέσω της σαρακατσάνικης παράδοσης…

ΠΗΓΗ: NMS 

1 Response to "Σεντούκι του 1868"

NMS καλησπερα εκ μέρους το κατόχου που έχει το σεντούκι μου είπε να σου πω ότι σε ευχαριστεί για τις γνώσεις που προσφέρεις!!

 

Copyright © Συλλεκτικο Σεντουκι ®. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics