ψηφιακό ρολόι

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Σιδηρούς Σταυρός Α' τάξης εποχής του Α' Παγκοσμίου

Posted By : Βασίλειος Σπύρης
Ο Σιδηρούς Σταυρός είναι πολεμικό μετάλλιο και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1813. Η χρονολογία αυτή φαίνεται στο πίσω μέρος των Σταυρών κάθε περιόδου, εκτός από τους Α' Τάξης. Αποτελούνταν από 3 Τάξεις. Β', Α' και το Μεγαλόσταυρο του Σιδηρού Σταυρού. Απονέμονταν για ηρωικές πράξεις στο πεδίο της μάχης και σπανιότερα σε πολίτες που πρόσφεραν στην πολεμική προσπάθεια. Το μαύρο κομμάτι συμβολίζει το Σταυρό των Ναϊτών Ιπποτών και το ασημί το Σταυρό της Ιερουσαλήμ.

Απονεμήθηκε ξανά κατά τον Γαλλοπρωσσικό πόλεμο του 1870 και τον Α' Παγκόσμιο, με τις χρονολογίες 1870 και 1914 αντίστοιχα στην εμπρόσθια όψη. Η κορδέλα του ήταν σ' αυτές τις περιόδους λευκή και μαύρη.

Φυσικά απονέμονταν και στην περίοδο 1939-45, με την πρώτη χρονολογία στην εμπρόσθια όψη, στην οποία η σβάστικα αντικατέστησε το αυτοκρατορικό μονόγραμμα και το στέμμα και την κορδέλα στα χρώματα του Γ' Ράιχ, μαύρο, άσπρο, κόκκινο. Μια αλλαγή ήταν ότι ο Μεγαλόσταυρος μετονομάστηκε σε Σταυρό των Ιπποτών. Με την ίδρυση της Bundeswehr υπήρξε το 1957 μια πρόβλεψη ώστε όσοι είχαν κερδίσει μετάλλια κατά τον Β'ΠΠ να μπορούν να τα φέρουν στη στολή τους. Υπάρχει επομένως και η έκδοση του 1957, χωρίς τη σβάστικα αυτή τη φορά.

Η πρώτη απονομή που γινόταν ήταν του Σταυρού Β' Τάξης, σαν αυτόν που ανέβασα. Τις πρώτες 24 ώρες ο Σταυρός φερόταν από το δεύτερο κουμπί του χιτωνίου μαζί με την κορδέλα και μετά φερόταν εκεί μόνο η κορδέλα Διαφορετικά φερόταν η διεμβολή στο στήθος.

Σε περίπτωση δεύτερης απονομής, για διαφορετική πράξη ανδρείας, απονέμονταν ο Σταυρός Α' Τάξης, ο οποίος φερόταν στην αριστερή τσέπη του χιτωνίου. Τέλος, για εξαιρετικές πράξεις ανδρείας -ή για διοίκηση μεγάλων σχηματισμών- απονέμονταν ο Σταυρός των Ιπποτών, αφού όμως πρώτα είχε κερδίσει κανείς τους Β' και Α' Τάξης. Και ο Σταυρός των Ιπποτών είχε διαβαθμίσεις. Πάνω του προσαρμόζονταν διεμβολές που τον "αναβάθμιζαν" σε:

-με φύλλα δρυός
-με φύλλα δρυός και ξίφη
-με φύλλα δρυός, ξίφη και διαμάντια
-με χρυσά φύλλα δρυός, ξίφη και διαμάντια.

Την περίοδο του Β' ΠΠ υπηρετούσαν αρκετοί βετεράνοι του Α' ΠΠ. Αν τους είχε απονεμηθεί ο Σταυρός του 1914 σε οποιαδήποτε Τάξη, ενδεχόμενες πράξεις ανδρείας κατά τον Β' ΠΠ δεν "αναβάθμιζαν" το μετάλλιο στην επόμενη Τάξη του 1939. Απονέμονταν αντίθετα ο Σταυρός Β' Τάξης του 1939. Φτου κι απ' την αρχή δηλαδή...

Σε αυτήν την περίπτωση φερόταν πάνω στην κορδέλα του Β' Τάξης και πάνω στο Σταυρό Α' Τάξης μια διεμβολή με τη χρονολογία 1939.


ΠΗΓΗ: giorgos_p

No Response to "Σιδηρούς Σταυρός Α' τάξης εποχής του Α' Παγκοσμίου"

 

Copyright © Συλλεκτικο Σεντουκι ®. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics