ψηφιακό ρολόι

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Fanzines και βινύλια...

Posted By : BS Tube
Το φανζίν είναι είδος εντύπου, συνήθως με τη μορφή μικρού περιοδικού, που φτιάχνεται και κυκλοφορεί από ερασιτέχνες εκδότες και δημιουργούς και διανέμεται συνήθως χέρι με χέρι και έξω από τα καθιερωμένα πλαίσια διανομής και διακίνησης εντύπων. Οι εκδότες μπορεί να είναι μία οργανωμένη ομάδα ατόμων ή και απλά ένα άτομο. Οι δημιουργοί μπορεί ακόμα να είναι πρωτοεμφανιζόμενοι ερασιτέχνες ή επαγγελματίες ήδη καταξιωμένοι στο χώρο τους. Ένα φανζίν στις περισσότερες περιπτώσεις ασχολείται με ειδικά θέματα, όπως μουσική, κόμικς, επιστημονική φαντασία, λογοτεχνία, πολιτική, πορνογραφία ή ακόμα και συνδυασμοί από αυτά.
Κάπου στην δεκαετία 1980 άρχισαν να εκτυπώνονται και τα πρώτα  ελληνικά μουσικά φανζινε
Εμείς θα ασχοληθούμε με το
Στις Σκιές Tου Β-23 και το Βινύλιο που το συνόδευε....


Στις Σκιές Tου Β-23 ήταν σύμπραξη-ενοποίηση του Β-23 που έβγαζε ο Γιάννης Κολοβός και του Σκιές που έβγαζε ο Δημήτρης Αργυρόπουλος. Μαζί με ισάριθμα τεύχη επιμελήθηκε και έβγαλε μεταξύ 1990-1993 3?7’’ + 2xLP, κατά βάση συλλογές με ελληνικά συγκροτήματα. Η σειρά είχε το γενικό τίτλο “Fragmenta” και αρίθμηση από “I” έως “V”.
Για να μεταφέρω κάτι από το κλίμα της εποχής, θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι το τεύχος με το “V”, που ήταν 12’’ LP και περιείχε Λευκή Συμφωνία (που μόλις είχαν επαναπατριστεί από τη Γερμανία τότε), Το Ψυγείο-Ψυγείο, Groove Machine, Ding An Sich και Pillow, εξαντλήθηκε τάχιστα η α’ έκδοση των 1,500 αντιτύπων κι ήταν η μοναδική φορά που κάνανε επανατύπωση τεύχους. Ήταν τεράστια επιτυχία τότε. Ασύλληπτη, θα έλεγα.
Μετά το σταμάτημα κάποιοι από την ομάδα προσπάθησαν στη «Μηνιαία Δισκογραφία» που θα ήταν δωρεάν. Ύστερα από ένα δοκιμαστικό τεύχος το όλο εγχείρημα ενσωματώθηκε στο περιοδικό “Voice” που έβγαλε λίγα τεύχη και έκλεισε κι αυτό.
Εδώ έχουμε το συγκεκριμένο δισκάκι...

http://www.discogs.com/Various-Fragmenta-V/release/1285669

Ελπίζω να σας άρεσε το αφιερωματακι... Θα τα ξαναπούμε σύντομα.

ΠΗΓΗ: Νέστωρ  

No Response to "Fanzines και βινύλια..."

 

Copyright © Συλλεκτικο Σεντουκι ®. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics