ψηφιακό ρολόι

Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

Η Καλαμάτα γιορτάζει σήμερα την απελευθέρωση

Posted By : BS Tube
Την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους γιορτάζει σήμερα η Καλαμάτα.  Στις 2 μ.μ. θα γίνει προσυγκέντρωση στο Κάστρο, ενώ θα έχει προηγηθεί εκκλησιασμός και αρτοκλασία. Θα αναγνωσθούν αποσπάσματα από τα βιογραφικά των αγωνιστών, καθώς και ο λόγος του Κολοκοτρώνη. Στη γιορτή θα λάβουν μέρος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας και ο Σύλλογος Νεδουσαίων.Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στην Πλατεία 23ης Μαρτίου, στις 3.20 το μεσημέρι, θα γίνει ο τερματισμός του Δρόμου Θυσίας. Δέκα λεπτά αργότερα, έχει προγραμματιστεί η άφιξη του σκυταλοδρόμου που μεταφέρει την ιερή φλόγα από τη Μονή Βελανιδιάς. Θα ακολουθήσουν η άφιξη της Σημαίας της Επανάστασης στην πλατεία 23ης Μαρτίου, η έπαρσή της και η αφή της φλόγας στο βωμό. Στις 3.40 θα τελεστεί η δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου.

Στις 4 το απόγευμα θα ψαλεί τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του ’21, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Αθανάσιος Χρήστου, επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα ακολουθήσουν η κατάθεση στεφάνων, το προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του ιερού αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα και η αναπαράσταση της κατάληψης της πόλης. Οι εκδηλώσεις στην πλατεία 23ης Μαρτίου θα ολοκληρωθούν με την παρέλαση μαθητών, οπλαρχηγών και μπουλουκιών.

Στις 5.30 το απόγευμα, στο Δημαρχείο θα γίνει η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο Θυσίας.

Στις 8 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο, οργανώνεται επετειακή εκδήλωση, με τίτλο «…Ηταν και τότε άνοιξη…», σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη και οργάνωση από την Κ.Ε. «Φάρις» και το ΔΗΠΕΘΕΚ.

Aύριο 24 Μαρτίου στο Ελαιοχώρι, στην πλατεία, στις 6.30 το απόγευμα, θα γίνει εκδήλωση τιμής και μνήμης στους πεσόντες της Γιάννιτσας του 1821, με τίτλο «Σάλπισμα Λευτεριάς». Την οργανώνει ο Σύλλογος Νέων «Η Δημιοβίτισσα».

ΠΗΓΗ: http://www.gargalianoionline.gr/

No Response to "Η Καλαμάτα γιορτάζει σήμερα την απελευθέρωση"

 

Copyright © Συλλεκτικο Σεντουκι ®. All rights reserved | powered by Blogger

Blogger template By Bloggertrics